Dirigent Egbert Stroeve

Dirigent Egbert Stroeve

Dirigent A orkest, Egbert Stroeve

maak kennis met onze dirigent in vogelvlucht

Het begin

Egbert Stroeve werd geboren in Hardenberg op 27 januari 1958. Op z’n 9e jaar raakte hij geïnteresseerd in trompetspelen, mede omdat z’n pa dat ook deed bij de plaatselijke harmonie: Kunst Na Arbeid.
Trompetles kreeg Egbert van meester Zijlstra, leraar aan de basisschool die zelf ook trompettist was bij KNA. Het trompetspelen beperkte zich niet tot het spelen bij KNA. Egbert werd regelmatig gevraagd om te spelen bij koren, koperensembles, plaatopnames. Het gevolg was, dat hij de 5e klas op de middelbare nog een keer over “mocht” doen. Dat is uiteindelijk toch goed gekomen en hij besloot naar het conservatorium te gaan.

Conservatorium

Dat werd het conservatorium in Zwolle, waar Egbert trompet ging studeren met piano en hafa-directie als bijvak. Hij speelde tijdens zijn studie nog steeds bij KNA, waar op een bepaald moment de toenmalige dirigent plotseling vertrok. Omdat Egbert op het conservatorium zat lag het bij het bestuur voor de hand dat hij het tijdelijk zou overnemen. Dat beviel kennelijk en hij bleef aan als dirigent.

In 1982 studeerde Egbert af aan het conservatorium en ging aan de slag als leraar klein koper bij o.a. de muziekschool  Hardenberg en Hoogeveen. Daarnaast was hij nog steeds dirigent van KNA Hardenberg en een gospelkoor uit Mariënberg.

Johan Willem Friso Kapel

Een jaar later, in 1983, was er een vacature voor de functie van cornettist bij de Johan Willem Friso kapel in Assen. Na een geslaagd proefspel werd Egbert aangenomen. Ongeveer 30 jaar is hij trompettist/cornettist geweest bij de kapel, daarna nog twee jaar kapelmeester; een dirigent voor de buitendiensten, die alles regelt voor ceremoniën zoals beëdigingen, herdenkingen en erewachten.

Van Kapelmeester naar Dirigent

Naast trompettist en kapelmeester bij de kapel is hij dirigent geweest van verschillende orkesten, o.a. in Schoonebeek, Nieuweroord en Westerhaar en dus KNA in Hardenberg. Vanaf 2009 is Egbert dirigent van de fanfare: Soli Deo Gloria in Ane en met veel plezier gaat hij daar elke vrijdagavond naar toe. In 2016 is hij ook in Elp begonnen met dirigeren. Nu mag hij elke woensdag naar Grolloo komen rijden om daar Crescendo naar grote muzikale hoogtepunten te leiden.

Wij zijn onder de indruk van zijn CV, zijn persoonlijkheid en de structuur en beleving die hij bij de muzikanten naar boven krijgt. De stijgende muzikale lijn gaan wij dan ook zeker doortrekken. U zult een Crescendo horen waar u trots op zult zijn! Niet alleen op de feesten in het dorp, ook op onze eigen concerten. Kortom Crescendo stemt niet alleen de instrumenten ook de muziek wordt afgestemd zodat deze past bij de sfeer en verwachting die daarbij hoort.