Opleiding

Muziekvereniging Crescendo Grolloo

Opleiding van blokfluit tot fanfare!

We bieden bij Crescendo de mogelijkheid aan om in Grolloo je muziekcarrière te beginnen. Je kan beginnen op verschillende instrumenten. Welke kun je ontdekken op de instuifmiddag  Deze wordt 1 keer in het jaar gehouden. Er zijn dan muzikanten aanwezig om hun instrument te laten horen en je mag er zelfs op spelen! Probeer alles uit, krijg je ergens geluid uit? Misschien is dat dan wat voor jou! Heel veel muzikanten beginnen op het ene instrument en het kan maar zo zijn dat ze na een paar jaar wat anders willen proberen. Jan Reinders bijvoorbeeld, begonnen op hoorn doorgegaan op bugel, alt-saxofoon was toch ook wel leuk, daarna naar een iets grotere saxofoon, de tenor en nu speelt hij trombone! Zo kom je nog eens ergens zeg maar! Muziek zit in ieder geval in je of niet.

Je bent er over uit, jij bent muzikaal en wilt beginnen. Wat ga je dan doen? Ten eerste kies je je instrument. De wat jongere blazers onder ons beginnen het liefst op de blokfluit. Relatief goedkoop om te beginnen, lessen in groepsverband en voor kleine handjes een perfect instrument.

Stel je hebt zoiets van ik wil graag meteen op trompet- of bugelles dan kan dat natuurlijk ook. Als koperblazers heb je wel dezelfde noten maar hele andere grepen dan op een blokfluit. In principe kun je dus ook zonder eerst blokfluitlessen te hebben gehad op een koperinstrument. De lessen zijn iets duurder maar je hebt dan ook privé les (20 minuten) en meteen een duurder instrument in handen. De instrumenten hoef je natuurlijk niet zelf aan te schaffen. Deze kun je bij ons huren zodat je geen onnodig grote uitgaves hoeft te doen aan de start van je muzikale carrière. Je kunt in overleg 2 proeflessen volgen om te kijken of je het juiste instrument hebt gekozen. 

Algemene Muzikale Vorming (AMV oftewel blokfluitlessen)

Voor de meeste leerlingen begint hun muzikale carrière op de blokfluit. De AMV-lessen worden gegeven in het Markehuis en in de Jan Thiesschool in Rolde. Na de werving op de basisschool (begin oktober) starten we met de muzieklessen direct na de herfstvakantie. De lessen zijn in groepsverband (max. 5 leerlingen per groep). In maart op het jaarlijkse voorjaarsconcert van Crescendo wordt het jaar afgesloten door het spelen van enkele stukjes en het in ontvangst nemen van het verdiende certificaat.

Koperblazers

Na de blokfluit helemaal onder de ‘vingers’ te hebben gekregen kiezen de leerlingen voor een koperblaasinstrument, een houtblaasinstrument of het slagwerk. De koperblazers krijgen les van Aukje Spijksma. Zij zorgt ervoor dat de leerlingen de voortgang boeken die nodig is en dat ze gemotiveerd blijven. Van trombone tot bugel en van trompet tot euphonium, al het koper kan bij ons terecht! De lessen worden gegeven op de woensdag in het Markehuis te Grolloo.

Houtblazers

De houtblazers zijn in een fanfare de saxofoons. Nou zijn er bij Crescendo 4 verschillende saxofoons; de Sopraan, de Alt, de Tenor en de Baritonsax. De meeste leerlingen beginnen op Alt, tenzij ze daarvoor nog iets te klein zijn of gewoon de voorkeur hebben voor een ander soort saxofoon. De lessen worden gegeven door een gediplomeerde docent  in het Markehuis te Grolloo op de woensdag. (In januari kan dit wijzigen)

Slagwerk

De fanfare wordt begeleid door slagwerkers. Je speelt diverse trommels, een drumstel, pauken, een xylofoon en klein slagwerk. De slagwerkers krijgen les van Johan Calf op maandag- en donderdagmiddag. De lessen worden gegeven in het nieuwe ijsbaanhokje in Grolloo. Je wordt opgeleid voor alle slagwerkinstrumenten.

Leraren en contactpersonen

Leraren: Aukje Spijksma (koper)
Saskia Boekel (hout)
Johan Calf (slagwerk)
Contactpersonen: Patricia Bouwers (koper)
Leen de Graaf (hout)
Agnes Stoffers (slagwerk)Patricia Bouwers (examens)Judith Bakker

Amé Hadders